Bevordert de kennis

over het

tropische regenwoud

De Mej.dr Jakoba Ruinen Leerstoel

 

Van 2000 tot 2010 heeft het bestuur van Stichting Het Kronendak de Mej. dr Jakoba Ruinen Leerstoel in de Fyllosfeerwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam gefinancierd. De heer dr J.H.D. (Jan) Wolf heeft deze unieke leerstoel bekleed.

 

De aanstelling van de heer Wolf op 15 november 2000 was een wezenlijke schakel voor de ontwikkeling en verankering van het gedachtegoed van de Stichting Het Kronendak. 

 

Op 26 oktober 2001 sprak de heer Prof. dr J.H.D. Wolf zijn inaugurele rede 'Juwelen in de kroon' uit bij de aanvaarding van zijn ambt als bijzonder hoogleraar vanwege de Stichting Het Kronendak.

 

De tekst van deze oratie kunt u, dank zij de genereuze toestemming van de houdster van de auteursrechten Vossiuspers UvA, hier Oratie Prof. dr. J.H.D. Wolf downloaden.

 

Gedurende de 10 jaar dat Prof. Wolf de leerstoel bekleedt zijn er van zijn hand en van zijn studenten vele artikelen en proefschriften verschenen (zie publicaties) over met name epifyten in het kronendak. Dit werk heeft bijgedragen aan ons begrip over de diversiteit in ruimte en tijd van epifyten en met namen ook aan het meer systematisch onderzoeken van deze belangrijke groep kronendak bewoners.

 

De Stichting Het Kronendak stelt een bedrag van 800 euro per jaar ter beschikking specifiek voor onderzoek aan de fyllosfeer.